perjantai 12. toukokuuta 2017

Ajatuksia ehkäisystä

Varoituksen sana jo näin heti alkuunsa - jos et kestä pienintäkään puhetta menkoista tai esiaviollinen seksi järkyttää, skippaa tämä postaus jo heti alkuunsa. Nyt puhutaan nimittäin ehkäisystä ja kuukautisista.

Tuben puolella menkkavideoita on näkynyt jo iät ja ajat. Mun mielestä tubettajien on hyvä puhua aiheesta suoraan ja kaunistelematta, koska niin monet katsojista on nuoria ja vailla kunnon tietoa. Muistan kun mulla alkoi menkat ja ne hävetti niiiin paljon, kun kukaan ei puhunut asioista suoraan. Mun ei kuitenkaan pitänyt tulla puhumaan menkoista, vaan enemmänkin ehkäisystä. Jätän kuitenkin valistamiset sikseen, koska veikkaan, että mun lukijat ovat sitä ikäluokkaa, että näistä asioista tiedetään jo ja hommat on toivottavasti hoidossa. Anyway, luin parisen viikkoa sitten Saijiksen postauksen ehkäisystä ja mulla alkoi heti pyörimään mielessä ajatus tästä postauksesta. Mua on nimittäin alkanut tämän hetkinen ehkäisy mietityttämään. 


Mä aloitin pillerit kun täytin 15-vuotta. Ilman mutsia mä olisin varmasti kuulunut niihin ilman ehkäisyä pelleileviin nuoriin. Muistan kun olin seurustellut muutaman päivän ja mutsi ilmoitti, että nyt sitten hankitaan sulle pillerit. Aluksi se tuntui musta oudolta, koska "osaanhan mä itsekin nämä jutut hoitaa". Tässä vaiheessa on kuitenkin pakko sanoa, että olen kiitollinen siitä, että mutsi auttoi ja patisti hankkimaan ne pillerit heti.

Mulle sopi pillerit heti ja nuo samat tabut (Yaz) ovat kulkeneet mukana jo vuosia. Nyt oon kuitenkin alkanut epäilemään onko ne sittenkään mulle se oikea ehkäisykeino ja pitäisikö kokeilla jotain muuta kuin e-pillereitä. Nuorempana olin todella iloinen kun mun traumamenkat hävisivät pillereiden aloittamisen jälkeen, mutta nykyään meininki mun kropassa on sitä luokkaa, että kuvittelen vähän väliä olevani raskaana. Menkat on aina myöhässä, yleensä todella niukat ja mielialat jotain aivan kamalaa shaipaa. Mun mielialat vaihtelee muutenkin aika paljon ja oon tosi tunteellinen, mutta voi hyvää päivää mitä ne on sitten menkkojen aikana... Pari kuukautta sitten itkin yhden päivän, koska olin varma, että mies ei halua olla mun kanssa. Yhden päivän itkin, koska tajusin, että se rakastaa mua niin paljon. Ja yhden päivän itkin, koska vitutti vain niin paljon.


En ole myöntänyt vielä miehen lisäksi kenellekään tätä, mutta tuntuu todella rankalta luulla vähän väliä, että nytkö mä sitten oon raskaana. Ei sillä, että se siis olisi järkytys tai haittaisi. Naisen (tai ainakin mun) pääkoppa on vain sellainen, että sitä raskaustestiä tehdessä toivoisi samaan aikaan sitä negatiivista ja positiivista tulosta. Siinä menkkoja odotellessa aina ehtii tottua ajatukseen raskaudesta, mutta juuri silloinhan ne menkat sitten taas alkavat. Ja kohta saa epäillä uudestaan onko raskaana, koska menkat on niin niukat ja muistuttavat lähinnä jotain tiputteluvuotoa. Muutenkin mulla on aina kaikkia epämääräisiä "raskausoireita" :D


Oonkin nyt sitten alkanut miettimään pitäisikö pillereistä luopua ja vaihtaa johonkin toiseen ehkäisykeinoon. Mitkä ovat ne hyvät puolet ja mitkä taas huonot? Meneekö hormoonitasapaino aivan sekaisin? Tasaantuuko mielialat? Räjähtääkö menkat sitten käsiin? Mitkään kierukat tai muut "aikaan" sidotut menetelmät ei tule kuuloon, koska en ajatellut tarvitsevani enää yhtäjaksoista ehkäisyä paria vuotta pidempään. Tiedän, että mun pitäisi ihan ekana mennä juttelemaan näistä jutuista gynelle, mutta mulla on aina pieni pelko gynejä kohtaan. Pelkään, että multa löytyy vähintäänkin kymmenen syöpää tai saan tietää esimerkiksi, etten saisi ikinä lapsia. 


Nyt mä haluiaisinkin kuulla teidän kokemuksia. Mikä on hyvä ehkäisymenetelmä, mikä taas huono? Onko teillä ollut ongelmia ehkäisyn tai menkkojen kanssa, tai päässyt vaikka ehkäisy unohtumaan? Haluaisin myös kuulla kiinnostaako teitä tälläiset postaukset? Mä haluaisin kirjoittaa avoimempaa tekstiä ja jättää ne kiiltokuvat pois täältä. Välillä on kiva kirjoitella kuukauden suosikeista ja uusista meikeistä, mutta välillä on ihan oikeasti kiva kirjoittaa siitä mitä mun päässä ja kehossa tapahtuu :D Mulla on muutama muukin henkilökohtainen postaus työnalla, toivottavasti teitä kiinnostaa :)

Ihanaa viikonloppua,
:llä Jasu

8 kommenttia:

 1. Itse olen miettinyt juurikin noita samoja juttuja ja oikeastaan välillä jopa koko e-pillereiden lopettamista, kun jossain vaiheessa tuli jo hyvin epätoivoinen olo kun mikään merkki ei tuntunut sopivan itselle.. Yazit otin käyttöön reilu vuosi sitten, ja viime syksynä vaihdoin sen rinnakkaismerkkiin Linateraan, joka on hieman halvempi vaihtoehto ja sopivat itselleni aivan yhtä hyvin kuin nuo Yazitkin :) Olen tosin kokenut aika samanlaisia tunnepurkauksia pillereiden aloittamisen myötä, ja onhan tuo raskaudenkin pelko usein ollut mielessä kun joinakin kuukausina menkat saattaa jäädä pois kokonaan. Silti tuntuu vaan jotenkin rankalta, jos nyt pitäisi taas vaihtaa johonkin uuteen ehkäisykeinoon, koska olen käynyt sen saman rumban läpi jo niin monta kertaa :D Itse olen alkanut pelkäämään myös hieman niitä vakavampia sivuoireita mitä pillereistä voi seurata, kuten veritulppaa.. Voisin suositella siulle kokeiltavaksi ehkäisyrengasta, jota itse käytin noin puolen vuoden ajan ja jonka käyttöä olisin jatkanutkin, ellei taas niitä inhottavia sivuvaikutuksia olisi alkanut tulemaan! On kuitenkin todella vaikea ennustaa mikä valmiste sopisi kellekin, kun jokainen olemme kuitenkin niin erilaisia ja kehomme reagoivat eri tavalla :)

  Kiva lukea siulta näitä henkilökohtaisempia testejä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että löysit lopulta sulle sopivat pillerit :) No varmasti, jos olet vielä joutunut vaihtamaankin ne pillerit niin monta kertaa :/ ehkä ne tunteen purkaukset kestää jossei ne ihan kamaliksi mene :D Tuo veritulppa on myös pyörinyt itsellä mielessä, samoin muut haittavaikutukset...Tuosta ehkäisyrenkaasta pitääkin ottaa selvää, kiitos vinkistä :) Totta, mutta eiköhän vielä löydy joku mulle sopiva keino :)

   Kiitos, kiva kuulla, että tykkäsit ♥

   Poista
 2. Ootko miettinyt, että koittaisit ensin vaihtaa pillerimerkin toiseen? Jos ainakin ne mielialanvaihtelut siitä helpottaisi. Mutta varmaan se gynelle jutteleminen olisi tässä kohtaa se paras vaihtoehto, vaikka hyvin ymmärränkin ettei sellanen oikein houkuttele :/

  Mä oon nyt parisen vuotta syönyt e-pillereinä Qlairaa ja nää oli kyllä mun pelastukseni. Iho on älyttömästi paremmassa kunnossa, mielialat ei vaihtele samaa tahtia kuin aiemmin ja mikä tärkeintä, en joudu joka kuukausi kärsimään niistä järkyttävistä menkkakivuista. Ei ollut yksi eikä kaksi kertaa, kun multa oikeesti lähti taju niiden kipukohtausten takia, jos en ehtinyt ottaa särkylääkettä riittävän ajoissa ja verenpaine pääsi laskemaan liian alas..

  Mä en tosiaan osaa sanoa mistää muista ehkäisyvaihtoehdoista mitään, kun ei mulla oo kokemusta kuin pillereistä, mutta toivottavasti löydät sen sulle parhaiten sopivan vaihtoehdon! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on käynyt mielessä, se olisi varmaan ensimmäinen juttu mitä pitäisi kokeilla. Jeps, pitäisi kyllä vain rohkaistua ja soittaa aika. Viimeksikin (puoli vuotta sitten) kaikki oli ihan kunnossa ja käynti sujui mukavasti, niin turhaan mä varmaan pelkään :D

   Huhhuh kuulostaapa kamalalta, onneksi löysit sulle sopivat pillerit! :o täytyy tosiaan miettiä tuota pillerimerkin vaihtoa.

   Toivotaan, kiitos ♥

   Poista
 3. Todella hyvä ja asiallinen postaus! Musta on hyvä, että nyt niin moni bloggaaja kirjoittaa tällaisista asioista :) Oon varma, että ruudun toiselta puolelta kuitenkin löytyy sellaisia nuoria, jotka vielä miettivät seksiä ja ehkäisyä, joten ehkä tämä rauhoittaa heitä jonkin verran.

  Mulla alkoi menkat joskus 11-vuotiaana jos nyt oikein muistan, mutta en kokenut siitä minkäänlaista häpeää, koska mun äiti osasi rauhoittaa mua todella hyvin. Mulla on myös aina ollut erittäin runsaat ja kivuliaat kuukautiset, kunnes siirryin e-pillereihin (Yaz), jolloinka määrä tippui lähes puolella ja ne kestävät nykyään vain kolmisen päivää. En kyllä pane yhtään pahakseni, koska mulla nämä toimivat ja hellittävät myös niitä pahoja kipuja, joita mulla on aina ollut. Yazeissa on kyllä se huono puoli, että mullakin vaihtuu mielialat laidasta laitaan ja saatan vain yhtäkkiä alkaa itkeä, kun katson vaikkapa jotain tiettyä pistettä valkoisessa seinässä. Ja usein halusin kuukautisten aikana vain ihan huvin vuoksi aloittaa riitelyn ex-poikaystäväni kanssa :D Old good times, nykyään kiukuttelen sitten vain itselleni...

  Ennen kuin menin gynekologille ja hankin pillerit, käytettiin eksäni kanssa vain kondomia ja kyllähän sitä kerran jos toisenkin sai pelätä sitä, oliko raskaana. Kerran kuukautiset olivat niin myöhässä, että menin lääkäriin ja tein raskaustestin. Onneksi se oli negatiivinen, nimittäin en tiedä, mitä olisin siinä tilantessa tehnyt jos tilanne olisi ollut toinen. Varmasti päätynyt ensimmäiseen mieleen tulleeseen vaihtoehtoon; "hakeudu eroon siitä välittömästi". Ja nyt jotkut ajattelevat, että olisin lapsenmurhaaja, kun olen tuollaisia pohtinut. Totuus on se, etten halua lapsia, jos en voi taata heille kunnollista ja hyvää tulevaisuutta. Siinä vaiheessa en olisi kyennyt siihen.

  Koen pillerit kyllä hyväksi ehkäisykeinoksi, itselläni ovat ainakin toimineet. Muista menetelmistä en oikein osaa sanoa, gynekologilla varmasti saisit enemmän tietoa tämän kaltaisista asioista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oon samaa mieltä, näistä asioista pitäisi puhua paljon enemmänkin :)

   Haha eikä :D Mulla on kyllä ollut ihan samat hyödyt ja haitat noista pillereistä, eli menkkojen määrä ja kesto pieneni vähän turhankin paljon ja kivut onneksi myös. Mutta nää mielialat, huhhuh. Pakko myöntää, että itsekin välillä aloitan riidan ihan turhaan niiden takia :D ja kaikki itkettää.

   Onneksi mitään vahinkoa ei päässyt käymään, ettet joutunut miettimään tuollaisia asioita :/ Itse en myöskään nuorempana olisi voinut lasta pitää, mutta nyt kortsutkin voisivat olla ehkäisykeino, koska raskaus ei sinäänsä haittaisi, mutta saisi kyllä vielä odottaa. Parisuhteessa kumit vaan saattaisi tulla aika kalliiksi :D

   Jeps, täytyy käydä juttelemassa gynelle ja varmaan alkuunsa harkita pillerimerkin vaihtoa :)

   Poista
 4. Olipa mielenkiintoinen postaus!:) Mulla oli myös samalla tavalla kuin sulla, että äiti ehdotti pillereitä/ehkäisyä kun aloin seurustelemaan. Mulla oli silloin pillerit jotka eivät oikein sopineet mulle :/ Yaz on sopinut tosi hyvin, menkat on harvoin kivuliaat ja tulee ajallaan :) Joskus olisi kyllä hyvä alkaa käyttämään jotain muutaki ehkäisyä, mutta ainaki jonkin aikaa mennää näillä:) Kannattaa kyllä mennä gynelle juttelemaan näistä asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onneksi on noi äidit apuna! :D Harmi, mutta hyvä että oot nyt löytänyt sulle sopivan merkin :) Jeps, täytyy varata aika :)

   Poista

Julkaisen vain asialliset kommentit :)